Тест на Covid-19: у чому різниця між ПЛР, антигеном та тестом на антитіла

У період пандемії Covid-19 кожному з нас неодноразово доводилося здавати тест на коронавірус. Ми іноді губимося, коли у лабораторії запитують, який саме тест нам потрібний.

Завідувачка лабораторії KinderKlinik Вікторія Корольова розповіла про кожен з них та пояснила, у чому різниця методик виявлення коронавірусу.

Що таке антиген? Саме слово говорить про те, що це чужорідний для нас ген, який потрапляє до організму ззовні. У випадку з коронавірусом, антигеном виступає вірус Covid-19 та його компоненти.

Виявити вірус в організмі допоможе ПЛР-тест та експрес-тест на антиген. ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція) – золотий стандарт в Україні та світі за рахунок своєї високої специфічності. Термін виконання ПЛР-тесту – від 1 до 3 днів.

Альтернатива ПЛР-тесту – експрес-тести на антиген. Їхня перевага в тому, що швидкість виконання набагато вища – 30-60 хвилин. Оскільки це респіраторний вірус і передається повітряно-краплинним шляхом, то матеріал беруть у тих місцях організму, куди він проникає – на слизових оболонках носоглотки. Виявлення вірусу експрес-тестом на антиген говорить про те, що зараз пацієнт хворий.

Організм починає боротися з чужорідним йому вірусом за допомогою імунної системи, що виробляє антитіла (імуноглобуліни). Наявність в організмі антитіл говорить про недавнє інфікування організму вірусом. Антитіла можуть вироблятися протягом 2-3 місяців після інфікування. Поступово змінюючись іншими імуноглобулінами – G. Вони є маркерами того, що людина вже перехворіла або вакцинована.

Наявність або відсутність антитіл в організмі можна визначити лабораторно за допомогою ІФА-методу (імуноферментного аналізу) або експрес-тестів.

Усі тести для визначення Covid-19 є у лабораторії KinderKlinik, яка працює 24/7. При необхідності ви можете здати матеріал для діагностики будь-яким з перелічених методів!

Будьте здорові!

Дізнайтеся першими про нову акцію.

Підпишіться на наші новини.

    decor
    Поділитися
    title_icon

    Інші Видео

    Проколювання вух у KinderKlinik

    Проколювання вух – процедура, на яку дітки приходять із задоволенням, адже з кабінету вони вийдуть із гарними сережками у вушках.

    РДУГ: що це та як визначити?

    Головною причиною РДУГ є генетична схильність. Але є певні фактори, що підвищують ймовірність розвитку розладу.