У яких продуктах міститься вітамін D?

Петручек Юлія Василівна

Записаться на прием Все статьи автора

Сучасна медицина не рекомендує дітям вживати будь-які вітаміни для профілактики. Все необхідне для організму дитина отримує з їжею, яка повинна бути різноманітною. Лише один вітамін призначають всім дітям до 3 років в профілактичній дозі – це вітамін D.

Чому цей елемент такий важливий, в яких продуктах міститься і як ще його може отримати організм – розповіла лікарка-педіатриня Юлія Петручек.

Для чого потрібен вітамін D?

Вітамін D виробляється шкірою під дією сонця, але не завжди в достатній кількості. Він є необхідним дітям для здорового росту кісток, особливо на першому році життя, коли кісткова тканина дитини активно росте. Нестача призводить до ризику розвитку рахіту, може викликати імунні порушення, низку серйозних захворювань, в тому числі серцево-судинних, запобігає розвитку карієсу і захворювання ясен. Крім того цей вітамін підвищує стійкість організму до вірусних захворювань.

У яких продуктах міститься вітамін D?

Ціла низка продуктів містять в собі вітамін D: жирна риба (лосось, тунець, печінка тріски, оселедець), курячий жовток, молочні продукти.

100 г риби покриє 20% добової норми вітаміну. Один жовток курячого яйця – це всього 5% від необхідної денної норми. Одна чашка коров’ячого або соєвого молока (250 мл) замінить 20% добової дози.

Щоб заповнити необхідну потребу у вітаміні D дитині необхідно з’їсти досить багато продуктів, що його містять. Це не завжди можливо, тому дітям дають цей важливий елемент в медикаментозної формі з метою профілактики.

Не призначайте препарат дитині самостійно! Дозу препарату для вашого малюка повинен встановити лікар, оскільки надлишок цього вітаміну, як і його недолік шкідливий для організму.

Для консультації з питань харчування вашого малюка, а також з вживанням будь-яких вітамінів і мікроелементів – звертайтеся до наших педіатрів. Доказові фахівці KinderKlinik завжди дадуть вам сучасні рекомендації щодо здоров’я вашої дитини.

Дізнайтеся першими про нову акцію.

Підпишіться на наші новини.

    decor
    Записатися на прийом
    Поділитися
    title_icon

    Інші Видео

    Проколювання вух у KinderKlinik

    Проколювання вух – процедура, на яку дітки приходять із задоволенням, адже з кабінету вони вийдуть із гарними сережками у вушках.

    РДУГ: що це та як визначити?

    Головною причиною РДУГ є генетична схильність. Але є певні фактори, що підвищують ймовірність розвитку розладу.