Кір: симптоми, лікування, профілактика

З настанням навчального року в Україні збільшується захворюваність на кір, тому вважаємо важливим нагадати вам про вакцинацію від цього захворювання, якщо ви досі не зробили її своїй дитині.

Кір – одне з найбільш заразних захворювань у світі і одна з головних причин дитячої смертності. Спалахи кору в Україні відбуваються кожні 5-6 років, а причиною цьому є відсутність колективного імунітету через низький рівень охоплення вакцинацією. Статистика смертності від цього захворювання жахаюча – за даними ВОЗ щороку у світі понад 800 тисяч дітей помирають від кору та його ускладнень.

Зараження та симптоми кору

Вірус кору передається повітряно-крапельним шляхом і може жити у повітрі та на поверхнях до двох годин. Інкубаційний період триває від 6 до 21 дня.

Симптоми:

  • висока температура;
  • головний біль;
  • нежить;
  • збільшення лімфовузлів;
  • сухий кашель;
  • запалення слизової оболонки очей;
  • блювота та діарея.

Через 4-5 днів перебігу хвороби з’являється червоний висип, який розповсюджується тілом. Симптоми можуть тривати 4 тижні і навіть більше. Як і решта інфекційних захворювань кір може викликати ускладнення у вигляді енцефаліту, пневмонії, вушної інфекції, а також може призвести до інвалідності та смерті.

Профілактика

Високий ризик захворіти на кір мають невакциновані діти і дорослі. Специфічного лікування від цього захворювання не існує, тому надзвичайно важливо вакцинуватися! Це збереже здоров’я і життя вашої дитини, а також забезпечить колективний імунітет, з яким епідемії цього захворювання будуть неможливі. Вакцинація вже знизила захворюваність на кір у світі у десятки разів.

42 з 53 країн Європи зупинили поширення вірусу шляхом масової вакцинації, на жаль, Україна до них не належить.

Щоб на все життя захистити дитину від кору достатньо 2 доз вакцини, які роблять в 1 і 6 років. Внаслідок щеплення в організмі формується імунітет і він стає нечутливим до хвороби.

Вакцина проти кору входить до складу трикомпонентної вакцини КПК для профілактики кору, паротиту та краснухи. Вона містить в собі живі ослаблені віруси. Вакцина є безпечною та ефективною.

У KinderKlinik є дві вакцини європейських виробників, які забезпечать захист від цих трьох захворювань – Пріорикс та М-М-Р Вакспро. Під час запису на вакцинацію ви можете забронювати необхідну вакцину у зручному для вас відділенні.

Будьте свідомими – вакцинуйтеся і захистіть себе і дитину від тяжкого перебігу хвороби та її наслідків!

Дізнайтеся першими про нову акцію.

Підпишіться на наші новини.

    decor
    Поділитися
    title_icon

    Інші Статті

    Проколювання вух у KinderKlinik

    Проколювання вух – процедура, на яку дітки приходять із задоволенням, адже з кабінету вони вийдуть із гарними сережками у вушках.

    РДУГ: що це та як визначити?

    Головною причиною РДУГ є генетична схильність. Але є певні фактори, що підвищують ймовірність розвитку розладу.