Синдром обструктивного апное: що це і чим він небезпечний?

Липовська Олена Генадіївна

Записаться на прием Все статьи автора

Апное – це затримка дихання, яка найчастіше відбувається уві сні. Про те, коли про нього не варто турбуватися, а коли воно стає небезпечним розповіла лікарка-отоларингологиня KinderKlinik Олена Липовська.

У дітей до року апное може проявлятися часто і не нести в собі ніякої небезпеки, якщо триває не більше 10 секунд. Якщо апное триває у дитини більше 10 секунд, то воно вже повинно викликати занепокоєння у батьків. Серйозну небезпеку несуть затримки дихання, що тривають більше 30 секунд і частіше 3-5 разів за ніч.

Апное буває трьох видів: обструктивне, центральне і змішане. Ми поговоримо про перший. Такий вид апное розвивається у дітей як результат розвитку гланд і аденоїдної тканини в носоглотці, що і викликає порушення дихання. Це створює механічний бар’єр, коли дитина лягає на спину. Обструктивне апное, що триває більше 10 секунд і кілька разів за ніч, може стати причиною для операції з видалення аденоїдів або мигдалин.

Небезпека апное в тому, що під час довгих затримок дихання, які відбуваються у дитини уві сні, до головного мозку погано надходить кров, через що може розвинутися гіпоксія.

Варто зазначити, що не всі затримки дихання у дитини – це апное. Точно діагностувати проблему може тільки лікар. Тому, якщо ви помітили млявість і сонливість у своєї дитини, які можуть свідчити про гіпоксію або чуєте характерне хропіння під час сну, то обов’язково зверніться до дитячого отоларинголога.

У KinderKlinik працюють досвідчені лори, які готові надати кваліфіковану допомогу вашій дитині.

Дізнайтеся першими про нову акцію.

Підпишіться на наші новини.

    decor
    Записатися на прийом
    Поділитися
    title_icon

    Інші Видео

    Проколювання вух у KinderKlinik

    Проколювання вух – процедура, на яку дітки приходять із задоволенням, адже з кабінету вони вийдуть із гарними сережками у вушках.

    РДУГ: що це та як визначити?

    Головною причиною РДУГ є генетична схильність. Але є певні фактори, що підвищують ймовірність розвитку розладу.