Прихована загроза: як розпізнати сколіоз у дитини

Практично у кожної другої дитини порушена постава, що несе в собі приховану загрозу. Постава — це вміння правильно тримати своє тіло у вертикальному положенні, а також в положенні сидячи. Кіфосколіотична постава є однією з найбільш поширеною патологією опорно-рухового апарату у дітей. І вік такої деформації визначається віком, коли Ваша дитина взялау руки телефон, планшет або сів за ноутбук або комп’ютер. Відбувається зміна положення осі хребта і надалі зміщення хребців, що призводить до змін в організмі в цілому. Спочатку внаслідок патологічного перерозподілу тонусу м’язів, відбувається деформація ребер, зменшення обсягу грудної клітини й здавлення, а відповідно й утруднення роботи серця і легенів і самим останнім етапом формується хронічне здавлення нервових корінців. Порушення постави призводить до раннього розвитку юнацького остеохондрозу і як його ускладнення грижі міжхребцевих дисків, про що на практиці знають багато батьків наших дітей. Ці зміни в хребті проявляються хронічним болем в різних відділах спини, порушенням чутливості в кінцівках, що значно знижує якість життя. Батькам необхідно якомога раніше виявити порушення постави у дитини. Як же це зробити вдома?

Коментар експерта

«Батьки повинні систематично звертати увагу на поставу дитини. Коли вона спить, робить уроки, сидить за столом під час сніданку, обіду і вечері і найважливіше, коли дитина проводить час за своїм гаджетом. У періоди активного росту (молодший шкільний, підлітковий) в структурах хребетного стовпа відбуваються зміни, ядро ​​міжхребцевого диска зміщується в бік і хребці досить швидко деформуються і теж зміщуються. В результаті чого виникає сколіоз, який дуже важко піддається лікуванню і дуже швидко прогресує. Ось чому потрібно якомога раніше звернути увагу на початкові стадії деформації й звернутися до фахівця. Побачити, що у дитини є проблеми з поставою досить просто, дотримуючись наступного алгоритму: • Роздягніть дитину до спідньої білизни й босоніж (навіть без шкарпеток) поставте на рівну поверхню • Уважно подивіться на дитину спереду, ззаду і збоку • Спереду: плечі, ключиці, молочні залози, гребені тазових кісток повинні бути на одному рівні. Ззаду: плечі, лопатки, гребені тазових кісток повинні бути на одному рівні. Збоку: дитина повинна бути схожий на знак, а не на знак питання. • Оцініть симетричність трикутників талії (відстань від тулуба до опущених уздовж нього рук). • Попросіть дитину нахилитися вперед. Це допоможе простежити хід і розташування хребців, симетричність тонусу м’язів і структуру ребер. У нормі дитина повинна діставати руками пальці на ногах при розігнути колінних суглобах. Якщо Ваша дитина скаржиться на біль в спині або ви виявили зміни при проходженні ступенів нашого алгоритму необхідно якомога раніше звернутися за консультацією до фахівця для дообстеження і розробки тактики лікування».

Лікування сколіозу у дитини

Тактика лікування залежить від форми та ступеня деформації, а також від віку дитини. На початкових етапах досить правильно організувати робоче місце дитини, підібрати пристосування для підтримки спини в правильному положенні, визначити оптимальний вид додаткових активних занять, а також розписати графік додаткових лікувальних процедур таких як лікувальна фізкультура, масаж і фізіотерапія. Більш складні деформації вимагають постійного носіння корсета, переведення дітей в спеціалізовані школи-інтернати, а в деяких випадках навіть оперативного лікування. Контроль динаміки захворювання здійснюється кожні 4-6 місяців. Не пропустіть шанси дитини на веселе дитинство і якісне здорове майбутнє!

Наші фахівці

  • Горелік Валерія Володимирівна — дитячий ортопед з клінічним стажем понад 24 років. Щорічно відвідує профільні конференції та семінари. Веде прийом у відділенні KinderKlinik по вул. Вишгородська 45/2.
  • Шматко Андрій Миколайович — дитячий ортопед, фахівець з консервативної терапії сколиотичних деформацій грудної клітини та хребта, больового синдрому в ортопедії травматології. Приймає пацієнтів у відділенні за адресою вул. Вишгородська 45/2.
  • Дідичук Вадим Віталійович — дитячий ортопед-травматолог. Автор і співавтор профільних наукових статей, член Асоціації дитячих ортопедів-травматологів України. Веде прийом у відділенні KinderKlinik за адресою вул. Деміївська 16.

[ask pos=”left” width=”240″ id=”886″ button=”Запитати у лікаря”]Маєте питання?[/ask]

Як записатися на прийом

Запишіться до фахівців через форму зворотного зв’язку на сайті або за вказаними телефонами: 0800 30 75 75 096 390 75 75 044 390 75 75 Консультант кол-центру відповість на питання і запише до лікаря на зручний час. Звертайтеся до нас, і будьте здорові.

Дізнайтеся першими про нову акцію.

Підпишіться на наші новини.

    decor
    Поділитися
    title_icon

    Інші Ортопедия

    Проколювання вух у KinderKlinik

    Проколювання вух – процедура, на яку дітки приходять із задоволенням, адже з кабінету вони вийдуть із гарними сережками у вушках.

    РДУГ: що це та як визначити?

    Головною причиною РДУГ є генетична схильність. Але є певні фактори, що підвищують ймовірність розвитку розладу.