Все, що ви хотіли знати про грудне вигодовування

Грудне вигодовування є важливим фізіологічним процесом. Під час годування мати та дитина підтримують особливий контакт: погляд, відчуття тепла тіла, дотики й інші види невербального спілкування. Це запускає вироблення цілого каскаду гормонів, що позитивно впливають на загальний емоційний фон, формують почуття захищеності та глибокої прихильності. З грудного молока новонароджений, особливо у перші 6 місяців життя, отримує збалансований і повний обсяг необхідних поживних речовин, мікроелементів, рідини, а також захисних білків — імуноглобулінів. Останній компонент особливо важливий: саме материнські імуноглобуліни захищають малюка першого року життя від інфекцій і створюють основу для формування власної імунної системи.

Що робить грудне молоко таким дивовижним

Грудне молоко — це ідеально збалансована суспензія, в яку входять: • Секреторний імуноглобулін А, лактоферин, лізоцим, білки альфа-лактоальбумін і β-казеїн пригнічують розмноження патогенних бактерій, попереджаючи розвиток інфекційно-запальних процесів • Вуглеводи грудного молока (лактоза, олігосахариди) забезпечують до 40% добової потреби дитини в енергії • До складу грудного молока входять жирні кислоти (арахідонова, ДГК), які беруть участь у формуванні кори головного мозку • Потрапляючи в кишківник дитини, грудне молоко створює сприятливе середовище для заселення і розмноження «корисної» мікрофлори Це лише короткий перелік корисних речовин в складі молока. Дізнатися більше про властивості грудного молока та уточнити питання щодо вигодовування можна у профільного експерта. KinderKlinik ретельно продумує програму патронажу малюків першого року життя: тепер, крім консультації педіатра ви можете отримати консультацію фахівця по грудному вигодовуванню. Відповіді на питання, які батьки задають найчастіше.

  1. Чи існує нині суміш для штучного вигодовування, в точності повторює склад грудного молока?Ні, на сьогодні не існує повноцінної суміші для штучного вигодовування, яка б в точності повторювала складу грудного молока. Сьогодні на ринку представлено безліч сумішей з адаптованим складом, але жодна з них не відповідає за складом і біологічної цінності жіночому молоку.2. До якого віку слід продовжувати грудне вигодовування? Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує годувати дитину грудьми до 2 років і довше за бажанням батьків.
  1. Чи потрібно допаювати в спеку дитину, що знаходиться на грудному вигодовуванні? У грудному молоці міститься 87% води. Тому допаювати дитини до 6 місяців в виключно грудному вигодовуванні не потрібно, навіть в жарку погоду. Винятком може стати хвороба дитина, коли вона втрачає багато рідини (діарея, блювота). Дітей віком старше 6 місяців можна додатково допаювати за потребою.

Це важливо

Якщо ви помітили зміни в стані дитини (відмовляється від грудей, млявий, з’явився висип, блювання або неконтрольована діарея) – зверніться за допомогою до фахівця. Ви можете звернутися за допомогою в будь-який час доби в відділення KinderKlinik по вул. Вишгородська 45/2. Ми завжди готові допомогти вам і вашому малюкові.

[ask pos=”left” width=”240″ id=”886″ button=”Запитати у лікаря”]Маєте питання?[/ask]

Як записатися на прийом?

Щоб записатися на прийом до лікаря — залиште запит у формі зворотного зв’язку або зверніться за номерами: 0800 30 75 75 096 390 75 75 044 390 75 75 Консультант колл-центру відповість на питання і запише до фахівця на зручний час. Звертайтеся до нас, і будьте здорові.

Дізнайтеся першими про нову акцію.

Підпишіться на наші новини.

    decor
    Поділитися
    title_icon

    Інші Педіатрія

    Проколювання вух у KinderKlinik

    Проколювання вух – процедура, на яку дітки приходять із задоволенням, адже з кабінету вони вийдуть із гарними сережками у вушках.

    РДУГ: що це та як визначити?

    Головною причиною РДУГ є генетична схильність. Але є певні фактори, що підвищують ймовірність розвитку розладу.