Що робити, якщо у дитини алергія на білок коров’ячого молока: рекомендації від експерта KinderKlinik

Горбатюк Ольга Ігорівна

Записаться на прием Все статьи автора

Алергія по праву вважається одним з найбільш поширених захворювань нашого часу. Прояви алергії можуть початися у будь-якому віці, навіть у новонароджених малюків. Найчастіше, тригерним фактором виступають чужорідні білки, що надходять з молоком матері, сумішшю або прикормом. За статистикою від World Allergy Organization, найбільш частим алергеном для дітей першого року життя є білок коров’ячого молока. Як же батькам запідозрити у малюка цей тип алергії і як вчинити в ситуації, що склалася? Всі відповіді в статті від експерта KinderKlinik, педіатра-алерголога Ольги Горбатюк.

Думка експерта

За останні два десятиліття частота алергічних захворювань збільшилася в 3-4 рази. Торкнулося це і дітей раннього віку. Вважається, що ризик розвитку алергії у дитини вище, якщо в одного або обох батьків є алергія. Серед значущих алергенів у дітей 1-го року життя безумовно лідирує білок коров’ячого молока (БКМ). Але не варто плутати цей стан з непереносимістю лактози. Якщо алергія на БКМ — це специфічна реакція імунної системи, то непереносимість лактози — це стан, викликаний зниженням рівня лактази — ферменту, необхідного для переварювання лактози (молочний цукор). У коров’ячому молоці міститься більше ніж 30 різних білків, які можуть викликати алергію. Найбільш часто це a-лактальбумин, β-лактоглобулин, бичачий сироватковий альбумін і γ-глобулін, а також a- і β-казеїни. Від того, на який саме білок реакція у дитини та наскільки ця реакція сильна — залежить подальша тактика лікування.

Як проявляється алергія на білок коров’ячого молока

Симптоми алергії на БКМ можуть бути дуже різними:

  • висипання на тілі, набряклість слизових (кропив’янка, набряк Квінке)
  • погіршення перебігу атопічного дерматиту (за різними даними у 15-30% дітей раннього віку)
  • гастроінтестинальні прояви (пронос, блювота, відрижки, кров в стільці)
  • риніт, кашель, бронхоспазм Прояви можуть бути як у дітей на грудному вигодовуванні (ГВ), так і на штучному.

Важливо розуміти, що не завжди ступінь вираженості алергічної реакції безпосередньо залежить від рівня білка-алергену. Простіше кажучи, кількість білка в раціоні може бути зовсім маленьким, а реакція організму на нього досить сильною.

Чи потрібно припиняти грудне вигодовування?

Ні! Пам’ятайте, що краще харчування для будь-якої дитини, в тому числі дитини з алергією — це грудне молоко мами. Алергія до БКМ це не привід переходити на суміші! Бувають поодинокі винятки з цього правила, в такому випадку рішення приймає виключно лікуючий лікар. Якщо дитина на штучному вигодовуванні, йому вибирають суміш, в якій БКМ вже розщеплені (гідроліз). На ринку є суміші різного ступеня розщеплення БКМ: частковий гідроліз, повний гідроліз, амінокислотні суміші. Суміш допоможе вибрати лікуючий лікар. Я вже давно не пам’ятаю свого алергологічного прийому, на якому не було б хоча б одну дитину грудного віку з алергією на БКМ. Разом з батьками нам вдається успішно відрегулювати дієту мами зберігши ГВ або оптимально підібрати суміш. Все можливо при злагодженій роботі “лікар-батьки”.

Підведемо підсумки

З позитивних новин — більшість дітей «переростають» алергію до БКМ до 3-5-річного віку. Які залишилися дітям можна проводити оральну десенсибілізацію — привчати організм до причинних алергенів. Так що прошу вас не займатися експериментами з вибором суміші або різними дієтами. Адже від цього залежить здоров’я вашої дитини. Приходьте. Впораємося разом!

Можливості KinderKlinik

Ви можете звернутися в лабораторію KinderKlinik для проходження комплексної алергодіагностики. Можливості лабораторії дозволяють провести діагностику більш ніж по 1000 позицій, як в рамках комплексних пакетів, так і у вигляді ізольованих досліджень. Також, якщо ви зіткнулися з гострим перебігом нападу алергії (бронхоспазм, набряк Квінке, генералізована кропив’янка) – зверніться за допомогою до цілодобового стаціонару KinderKlinik за адресою вул. Вишгородська 45/2. Ми готові допомогти вам у будь-який час. [ask pos=”left” width=”240″ id=”886″ button=”Записатись”]Потрібна консультація?[/ask]

Як записатися на прийом

Щоб записатися на консультацію — просто залиште запит через форму зворотного зв’язку або зателефонуйте за номерами: 0800 30 75 75 096 390 75 75 044 390 75 75 Консультант контакт-центру відповість на питання і запише на прийом до фахівця на зручний час. Звертайтеся до нас, і будьте здорові.

Дізнайтеся першими про нову акцію.

Підпишіться на наші новини.

    decor
    Записатися на прийом
    Поділитися
    title_icon

    Інші Алергологія

    Проколювання вух у KinderKlinik

    Проколювання вух – процедура, на яку дітки приходять із задоволенням, адже з кабінету вони вийдуть із гарними сережками у вушках.

    РДУГ: що це та як визначити?

    Головною причиною РДУГ є генетична схильність. Але є певні фактори, що підвищують ймовірність розвитку розладу.