Психологічні ігри для всієї родини

Крещенко (Єгорова) Ірина Олексіївна

Записаться на прием Все статьи автора

Дуже скоро настануть новорічні канікули, і багато батьків вже думають про те, як зробити дозвілля своїх дітей цікавим і веселим— дитячі свята в садочках та школах, «ялинки», новорічні вистави, торгові центри, солодощі та багато гостей. Однак з користю провести час можна і вдома, причому не витрачаючи ані копійки. Для цього вам знадобиться лише шматочок вашого часу і представлені нижче ігри. Крім того, ці ігри допоможуть зробити сімейні святкування активнішими і веселими. Про ці ігри докладно розповідає психологиня KinderKlinik Ірина Крещенко (Єгорова).

Ігри для дітей від 2 до 6 років

Гра «Долоньки». На трьох аркушах паперу обведіть долоньку дитини. Разом з дитиною розфарбуйте долоньки в червоний, зелений і жовтий колір. Коли ви показуєте долоньку червоного кольору, дитина повинна стояти на місці, не рухаючись. Показуєте жовту — говорити пошепки і ходити навшпиньки, зелену — голосно кричати і швидко бігати. Чергуйте долоньки. Гра навчає вольовій регуляції, розвиває увагу, а також сприяє виходу накопичених емоцій. Потім міняйтеся місцями. Дитині буде дуже цікаво «покомандувати» вами.

Гра «обзивалки». Передаючи м’яч, називайте один одного «обзивалками». Це можуть бути фрукти або овочі: «Але ж ти й буряк» або «Ну ти й лимон». Гра знімає агресію і дозволяє її виплеснути в прийнятній формі. Злість на батьків є завжди, адже вони лають, забороняють, не розуміють. Такою грою ви даєте свій дозвіл на злість і приймаєте її, а це найкраща профілактика психологічних і навіть фізичних захворювань.

Конкурс «Хвальків». Є два варіанти хвастощів: собою і сусідом поруч. Щовечора, вихваляючись собою, коли сім’я збирається разом, можна підвищити самооцінку, сформувати довірчі відносини і просто дізнатися, як пройшов день. Вихваляючись один одним, ми нагадуємо, що цінуємо і любимо в своїх рідних, вчимо уважно ставитися один до одного. Наприклад: «Ти сьогодні був дуже швидким, коли збирався до школи». Або «Я дуже радий, що ти такий добрий / сміливий тощо».

Гра «Хованки». У маленькій квартирі можна ховати іграшку. Така гра дуже корисна в період відокремлення дітей від батьків: криза 3-х років, адаптація в дитячому садку і школі, підлітковий період. Програючи в грі, діти трансформують досвід і почуття в свою психічну реальність, а потім втілюють в життя.

Гра «Жмурки». Із зав’язаними очима необхідно зловити будь-якого члена сім’ї та назвати його. Ця гра сприяє виходу накопичених емоцій, згуртованості, тактильному контакту.

Гра «Пліт». Всі пливуть на кораблі. Раптом — корабельна аварія. Всім потрібно розміститися на маленькому плоту (килимку або квадратику із позначенням меж) і вирішити, що робити далі. Ця вправа спрямована на підвищення згуртованості в сім’ї. Головне, дайте можливість «писати сценарій» дитині, а ваше завдання — коригувати її (подавати руку при бажанні «випасти в море», вирішувати конфлікти, формувати навички виходити зі складних ситуацій, стимулювати фантазію).

Ігри для дітей від 6 до 14 років

Своє улюблене проведення часу діти цього віку також можуть знайти і в іграх, перерахованих вище і навпаки.

Гра «Плутанина». Оптимальна кількість гравців — чотири. Троє беруться за руки і заплутуються, пролізаючи крізь руки і ноги один одного. Четвертий виходить за двері, а потім повертається, щоб розплутати. Ті, хто розплутують, змінюються по черзі. Якщо вас в родині троє, то розплутатися можете і самостійно. Повірте, це не так вже й просто … Ця гра сприяє фізичному контакту, який вкрай необхідний дітям для психічного розвитку, особливо тим, хто його не дуже любить або вже виріс з віку обнімашок.

Гра «Боулінг». Набори для гри продаються в дитячих магазинах, але грати можна чим завгодно. Кеглями можуть бути книги, які легко падають практично від будь-якого м’ячика. Ця гра сприяє самоконтролю і, як всі змагальні ігри, вчить програвати. Підбадьорюючи і допомагаючи, в грі з батьками діти проживають свої невдачі і готуються вступити в доросле конкурентне життя.

Гра «Крокодил». По черзі необхідно показати (без слів) тварину, а в старшому віці — абстрактне поняття або емоцію. Всім знайома гра вчить спілкуванню, підвищує самооцінку, уважність, стимулює фантазію, збільшує словниковий запас.

Гра «Сімейна історія». По колу кожен пропонує одну пропозицію, щоби вийшла страшна історія (весела або фантастична). Отриману історію можна розіграти в ролях. В оповіданні, як і в житті, у вас різні події, але загальна сімейна історія.

Гра «Істина або брехня». Кинувши м’яч, задаємо питання одному з членів сім’ї. Потрібно відповісти: «правда чи брехня». Якщо учасник дає правильну відповідь, право запитувати переходить до нього. Залежно від ствердження гра може бути навчальною, згуртовуючою і розслаблюючою. Хочете вивчити столиці, запитуйте: «Чи правда, що столиця Казахстану — Астана?» Між вами непорозуміння: «Чи правда, що я на тебе ображаюся / засуджую / не люблю?». Хочете поговорити про секс, але не знаєте як: «Правда, що єдиний ефективний спосіб запобігти вагітності — презерватив?» (для запобігання конфузу у дитини, питання може задати мама татові, але дитина обов’язково отримає важливу для неї інформацію).

Гра «Хто я». Кожен з гравців пише на маленькому аркуші паперу ім’я літературного персонажа / актора / героя мультфільму і передає іншому так, щоб ніхто не бачив. Листочок тримаємо на лобі. В результаті гравець бачить імена всіх, крім свого. Гравці по черзі починають задавати оточуючим навідні запитання. Питання повинні бути такими, щоб на них можна було відповісти «Так» або «Ні». Гра сприяє комунікації, фантазії, уважності.

Гра «Загальний малюнок». На аркуші паперу кожен член сім’ї малює будь-який елемент. Наступний — домальовує інший елемент. В результаті у вас вийде забавне «щось». Ця гра піднімає настрій, допомагає згуртувати родину і формує довіру. Прекрасними іграми є «мафія», «морський бій» і «точки» на папері. А також ігри, які можна придбати в магазинах: шахи, шашки, доміно, лото, монополія, дартс, твістер, Дженга, Пентаго, нарди, настільний хокей, футбол, боулінг, снукер, гольф і багато інших. Будьте дітьми з дітьми і згадайте, як це здорово. Веселих свят! P.S. А які ігри обожнюють Ваші діти?

Дізнайтеся першими про нову акцію.

Підпишіться на наші новини.

    decor
    Записатися на прийом
    Поділитися
    title_icon

    Інші Статті

    Проколювання вух у KinderKlinik

    Проколювання вух – процедура, на яку дітки приходять із задоволенням, адже з кабінету вони вийдуть із гарними сережками у вушках.

    РДУГ: що це та як визначити?

    Головною причиною РДУГ є генетична схильність. Але є певні фактори, що підвищують ймовірність розвитку розладу.