Як підготувати дитину до забору крові і вакцинації: поради психолога

Крещенко (Єгорова) Ірина Олексіївна

Записаться на прием Все статьи автора

5-річна Марійка надривно кричала і плакала, крутилася на кріслі як дзига, все намагалася вирватися і втекти. Її мама стояла поруч, нервуючи, напевно, не менше донечки, міцно притискала її до себе і намагалася зафіксувати в нерухомій позі, то обіцяючи золоті гори на кшталт «куплю тобі ту ляльку!», то в розпачі переходячи на погрози: «От не візьму тебе на море! Тоді дізнаєшся!». Поруч досвідчена медсестра, для якої така реакція дитини була не новою, стоїчно очікувала моменту, коли можна буде провести медичну маніпуляцію. Це їй ніяк не вдавалося: як тільки Марійка побачила шприц в руках медсестри, сльози так і бризнули з її очей і відтоді її нестямні крики розрізали повітря, як сирена … Знайома картина? Чи не правда?.. І ця медична маніпуляція – не якась серйозна операція, як ви могли подумати, читаючи рядки вище. Марійці збиралися зробити всього лише щеплення. Як же підготувати дитину до забору крові або вакцинації, щоб похід в клініку не став для дитини стресом? Або хоча би максимально мінімізувати цей стрес. Про це розповість психологиня KinderKlinik Ірина Крещенко (Єгорова).

[ask pos=”left” width=”240″ id=”886″ button=”Записатись”]Потрібна консультація дитячого психолога?[/ask]

На що батькам варто звернути особливу увагу? – Дітям важливо знати правду про те, що їх чекає. Це формує довіру до батьків і навколишнього світу. У кабінеті лікаря діти можуть плакати. Плач – це не тільки про біль і страх, а й спосіб сказати «ні» (дитина має якось повідомити, що вона заперечує), і заявити про те, що вона не впевнена, і про нерозуміння того, що відбувається, і про образу (наприклад, коли їй сказали, що йдуть гуляти, а вона опинилася в клініці).

Як же підготувати дитину? – Починати підготовку бажано за кілька днів до запланованого походу в медичний центр, для того щоб у дитини була можливість «переварити» і задати всі питання.

  • Розкажіть малюку про те, як буде проходити огляд або щеплення і з якою метою. Розповідати можна про будову тіла, про те, як працюють клітини, що таке віруси і бактерії і як нас захищають вакцини.
  • Вам на допомогу можуть прийти популярні мультфільми, в яких торкаються тем вакцинації, вірусів, здачі аналізів та інші питання про здоров’я, наприклад, «Фіксікі», «Смішарики», «Лунтік» та ін. Діти мислять образами, тому за допомогою гри, майже як в реальному житті, проживають події, в тому числі й майбутні. Можна «полікувати» або «вакцинувати» іграшку або побути «лікарями» один для одного.
  • Для деяких дітей корисно розповісти, як буде проходити ранок перед походом до лікаря (коли ви плануєте пробудження, чи буде сніданок, яка очікує дорога, хто буде поруч з дитиною).
  • Дуже важливо розповісти, як буде проходити огляд і сама маніпуляція. Наприклад, «Ми разом сядемо в крісло, я візьму тебе на руки, включу твій улюблений мультик, твою ручку візьме медсестра, накладе джгут і т.п.».
  • Відвідування медичного центру заздалегідь – відмінний спосіб звикнути до місця, в якому буде відбуватися маніпуляція. Якщо відвідати заздалегідь немає можливості, фотографії центру і лікаря, до якого ви записані, заочно допоможуть дитині познайомитися і трохи звикнути.
  • Фахівці по-різному ставляться до того, говорити чи ні дитині про те, що їй буде боляче, особливо при першому відвідуванні. Однак, говорити про неприємні відчуття все ж варто. Наприклад: «Це буде неприємно, але я буду з тобою».
  • При підготовці і під час забору крові можна сказати: «Ти можеш плакати – це нормально, я з тобою. Як я можу допомогти тобі впоратися? ». Наприклад, одним дітям комфортніше, щоб їх міцно обіймали, іншим, щоби тримали за руки, а деяким допомагають відволіктися мультфільми.
  • Пообіцяйте дитині подальше веселе проведення часу або іграшку / солодощі. Це допоможе зробити акцент не на самій маніпуляції, а на приємну подію після.
  • Після забору крові або вакцинації дитину важливо похвалити за її мужність і сміливість. Якщо ви зробили це – значить, вже молодці, незалежно від того, скільки пролили при цьому сліз.

Іноді батьки переживають не менше дитини. А спокій батьків допомагає зберегти спокій дитини. Як допомогти собі? – Поставте всі питання перед прийомом. Попросіть про допомогу своїх близьких. Можливо, з татом або при підтримці тата маніпуляція буде відбуватися комфортніше. Впевненість в тому, що це необхідність, допомагає передати спокій дитині, навіть якщо малюк не розуміє ваших пояснень. Діти вловлюють і емоції, з якими до них звертаються батьки. Наприклад, повторення фраз: «Це необхідно. Ми знаємо, що робимо. Це допоможе тобі бути здоровим». Буває, що батьки переживають про те, як вони будуть виглядати, як сприймуть плач і істерики дитини під час проведення маніпуляції. Плаче більшість, і це природна реакція дитини на неприємну процедуру. Ми, в KinderKlinik, розуміємо дітей і ставимося до них без осуду.

І пам’ятайте, навіть якщо в перший раз все пройшло не так гладко і спокійно, як Вам хотілося, все те, що ви зробили разом, як готувалися, як пережили цю непросту подію – дасть свої плоди при наступному відвідуванні. Якщо у Вас залишилися питання до нашого психолога – звертайтеся!

Уточнити подробиці і записатися на прийом можна за телефонами: 0800 30 75 75 096 390 75 75 044 390 75 75

Дізнайтеся першими про нову акцію.

Підпишіться на наші новини.

    decor
    Записатися на прийом
    Поділитися
    title_icon

    Інші Статті

    Проколювання вух у KinderKlinik

    Проколювання вух – процедура, на яку дітки приходять із задоволенням, адже з кабінету вони вийдуть із гарними сережками у вушках.

    РДУГ: що це та як визначити?

    Головною причиною РДУГ є генетична схильність. Але є певні фактори, що підвищують ймовірність розвитку розладу.